Lymfan det okända systemet

Uppdaterat: 10 juli

Vet du vad lymfsystemet är för något? Vet du vad det är bra för?


Man kan likna lymfsystemet med ett reningsverk. Lymfsystemet upprätthåller vätskebalansen i kroppen tillsammans med blodsystemet. Lymfsystemet ser till att överflödig vätska forslas bort innehållandes döda celler, gifter, metaboliskt avfall. Vätskan som är överflödig kallas för lymfa.

Att ha ett väl fungerande lymfsystem är viktigt för den är en del av immunförsvaret och håller cancer, bakterier och virus i schack.


Om man har problem med Lymfsystemet på grund av stillasittande jobb, skador, medfödda problem så kan man bli svullen och det kallas då för lymfödem. När vi inte får tillräckligt lymfatiskt flöde då blir det svullnader.


Av varje muskelsammandragning så aktiveras lymfsystemet, så kort och gott ju mer vi rör på oss så cirkulerar lymfvätskan och vi håller igång lymfsystemet.För att få ner svullnaden är det bra med lymfmassage, promenader, djup-andning, rikligt intag av vatten, regelbunden träning med lågintensiv träning där du rör på armarna och härliga promenader, torrborstning, sund kost, varmt/kallt kombination genom kall dusch eller bad, ört-tê och detox.